Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

08.03.2023

9 Март – Светски ден на бубрезите

Светскиот ден на бубрезите е всушност кампања која се фокусира на подигање на свеста за важноста на бубрезите како орган, но и за влијанието на бубрежната болест и проблемите кои произлегуваат од неа. Овој ден се прославува секоја година во втората недела од месец март во повеќе од 100 земји на 6 континенти. Светскиот ден на бубрезите е заедничка иницијатива на Нефрлошкото здружение и Меѓународната федерација на бубрежни здруженија. Оваа година денот на бубрезите се одбележува под мотото: “Да се подготвиме за неочекуваното, да ги поддржиме ранливите”.

Денес повеќе од 850 милиони луѓе во светот имаат некоја форма на бубрежна болест, односно едно од 10 возрасни лица се лекува од различна форма на бубрежна болест, што ако се спореди со останатите хронични заболувања е двапати поголем од оние кои што живеат со дијабетес мелитус (422 милиони), дваесет пати повеќе од светската преваленца со малигни заболувања (42 милиони) и приближно исто толку со AIDS/SIDA (36.7 милиони). Фактот дека едно од три возрасни лица кои се лекуваат од дијабетес мелитус и едно од пет возрасни лица со покачен крвен притисок може да развие бубрежна болест, која што во најголемиот број на случаи доведува до хронична бубрежна болест и до терминална бубрежна функција.

Чувајте ги вашите бубрези за да го сочувате вашето општо здравје.