Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

26.07.2016

Алергија , вирусен или бактериски напад ?

Течење на нос, односно секреција на содржина од носната лигавица, како и затнатост ни се случува по неколку пати во годината, кај некои поретко, а кај некои почесто.
Не е “којзнае што” но знае да ни го поремети животниот тек и да не прави потешко функционални и не многу ретко да се искомплицира: да се спушти секретот во белите дробови, да отиде во средно уво, или да ги нападне синусите.
Бистар или густ секрет, не е важно, но треба да се знае што го предизвикува. Докторот треба да ја утврди точната дијагноза и мора да донесе одлука за преземање на мерки. Дали во позадината на оваа состојба стои вирус, бактерија, алергија (алергија и на вирус како туѓо тело)?
Мора да се почне од наједноставното и најблагодарното. Треба да се земе брис од назофаринкс (длабоко во носен канал), а некогаш и од вестибулум на нос (надворешен отвор на нос). Доколку се изолира бактерија, сепак треба да се направи проценка, според податоци од пациентот, дали е накалемена на вирусна подлога или алергија (на бактериите им погодува влажна и оштетена површина). Дали има клиничка индикација за инфекција, или се работи за контаминација, а многу често и колонизација? Дали да се чека и колку време? Тоа се неколку клучни прашања на кои треба да се одговори, а од тие одговори ќе произлезе третманот. Ќе биде потребно да се следи и контролира состојбата. Ако се јави некоја сериозна дијагноза, да се почне со терапија, па по издавање на наодот од микробиологија да се корегира. Секогаш е дозволено тоа, а многу е поисправно и почесно кон пациентот и кон лекарската етика.
Децата во предучилишни установи многу често се колонизирани со 2 бактерии: Streptococcus pneumoniae и Moraxella catarrhalis.Првата претставува една од најмутираните и најотпорни бактерии кон антибиотици, а втората нешто помалку. Нивното активирање е директно поврзано со респираторни вирози кои кај деца на оваа возраст и во затворени колективи се јавуваат и по 10 пати во годината. Со добра поставеност кон овој проблем и растењето на свеста ќе се пребродат овие кризни периоди во растот на децата. Општеството треба да ги подржи сите акции за унапредување на свеста, едукацијата и развојот.
Пишува д-р Снежана Туфекчиевска-Ѓуроска микробиолог