Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

10.07.2023

Болни лицеви тикови

Што е тригеминална невралгија?

Состојбата тригеминална невралгија, исто така позната како болен тик, е невролошко нарушување кое се карактеризира со интензивни и исцрпувачки епизоди на болка во лицето. Тригеминалниот нерв е одговорен за пренесување сензации од лицето до мозокот, а кога овој нерв е засегнат, може да предизвика екстремна болка во различни делови на лицето, како што се вилицата, образите, очите или челото.

Болката од тригеминалната невралгија обично е остра и краткотрајна како бодеж, но може да биде доволно интензивна за да ги попречи нормалните дневни активности. Нападите на болка можат да бидат предизвикани од благи дразби, како што се зборување, јадење, миење заби, а понекогаш и ладен воздух на лицето. Дури и секојдневните активности како насмевка или зборување може да предизвикаат силна болка.

Кои се симптомите на тригеминална невралгија?

Симптомите на тригеминална невралгија често вклучуваат повторливи епизоди на силна болка на лицето. Овие епизоди може да траат од неколку секунди до неколку минути и обично се манифестираат парцијално, односно зафаќаат само едната страна на лицето. Најчестите симптоми се:

  • Ненадејна, силна болка во лицето: Болката најчесто се опишува како остро боцкање, струја или чувство на печење. Тоа може да биде предизвикано од секојдневни активности како што се при јадење, зборување, бричење, па дури и благи стимули како ладење или контакт со кожа.
  • Пароксизмални напади на болка: епизодите на болка обично се кратки, но интензивни, со чувство на електричен шок во лицето. Тие можат да се појават спонтано или да бидат поттикнати од специфични стимули, познати како „тригери“, кои може да варираат од личност до личност.
  • Повторливи епизоди – можат да траат од неколку секунди до неколку минути.
  • Локација на лицето – на една или повеќе области на лицето, како што се челото, вилицата, окото или образот.
  • Периоди на ремисија – во некои случаи, епизодите на болка може да се појават наизменично, со периоди на олеснување или целосна ремисија. Сепак, должината на овие периоди може да варира но не сите пациенти доживуваат ремисии.
    Важно е да се напомене дека симптомите на тригеминална невралгија може да варираат по интензитет и фреквенција од личност до личност.

Како се дијагностицира и како се третира?

Дијагнозата на тригеминална невралгија се заснова на описот на симптомите и исклучувањето на други можни причини за болка во лицето. Третманот може да вклучува лекови за ублажување на болката, како што се антиконвулзиви или лекови против болки, како и физикална терапија, инјекции со анестетици или хирургија во потешки случаи поотпорни на третман.