Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

29.09.2021

Честит ден на срцето!

Искористување на моќта на дигиталното здравје за подобрување на свесноста, превенцијата и управувањето со кардиоваскуларните болести на глобално ниво е целта за овогодинешниот ден на срцето.
,,Додека светот се бори да се справи со KОВИД-19, ние никогаш не сме биле посвесни за важноста на здравјето на нaс самите, но и на нашите сакани,,- велат од Светската срцева организација.

 Кардиоваскуларните болести (КВБ) остануваат убиец број еден во светот, што резултира со 18,6 милиони смртни случаи годишно. Има многу причини за тоа, почнувајќи од пушењето, дијабетесот, високиот крвен притисок и дебелината, до загадување на воздухот. Тука се секако и поретките состојби како што се Шагасовата болест и срцевата амилоидоза. 

За 520 милиони луѓе кои живеат со кардиоваскуларни болести, КОВИД-19 е особена закана, бидејќи токму тие беа повеќе изложени на ризик да развијат тешки форми на вирусот. Затоа многумина се плашеа да ги практикуваат вообичаените работни и животни активности и станаа изолирани од пријателите и семејството.

Оваа година, пораката која ја упатуваат за Светскиот ден на срцето, е:

КОРИСТЕТЕ ГО СРЦЕТО ЗА ДА СЕ ПОВРЗЕТЕ

Кризата во здравството што сите ние ја живееме ја нагласи итната потреба да се најдат различни и иновативни начини за поврзување на луѓето со здравстени проблеми на срцето, особено во областите и заедниците со помали ресурси.Се работи за поврзување со нашите сопствени срца, да се осигураме дека ги пазиме и негуваме најдобро што можеме, и да ја користиме дигиталната моќ за да го поврземе секое срце, насекаде. Медицинските професионалци се тука за вас, повикајте ги кога ќе ви е потребно.