Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

10.09.2014

CSI Focus workshop imaging (iCi)- Франкфурт

CSI Focus workshop imaging (iCi)- Франкфурт

На 25.06.2014 година во Франкфурт, Германија, беше одржан традиционалниот симпозиум насловен CSI Focus workshop imaging (iCi), како увертира на CSI (конгенитални и структурни интервенции) на кој беа претставени дијагностичките процедури кои се изведуваат пред или за време на интервентните процедури на структурните или вродените маани на срцето. Во рамките на континуираната медицинска едукациј, Специјалната Болница за хируршки болести “Филип Втори” беше претставена од страна на др. Иван Милев, кардиолог, координатор на Ургентниот Дијагностички Центар, кој настапи со свој приказ на случај: “Transcatheter closure of giant coronary fistula in 22 old male patient with dyspnea”, кој беше третиран во “Филип Втори” пред неколку месеци.

На семинарот беа присутни околу 800 учесници од сите земји на светот (повеќе од 60 држави) и од сите континенти. Всушност, CSI е еден од најзначајните собири на интервентните кардиолози, педијатри и радиолози кои ги вршат овие интервенции. Беа обработувани теми од типот на улогата на магнетната резонанца како водич при срцевите интервенции, 3Д трансезофагеалната ехокардиографија, васкуларниот ултразвук, ротациската ангиографија со 3Д реконструкциите, како и новите технолошки достигнувања на имиџинг технологиите. Исто така, беа одржани повеќе работилници во мали групи со специфични комбинирани теми од горенаведените области, а предавачи беа еминентни професори од најреномираните факултети од САД и Европа.Во целина, одличен настан, кој веќе традиционално се одржува 18-та година по ред, на кој се презентираат многу иновативни техники, кои потоа постепено се шират по повеке центри во светот во кои се вршат интервенции на структурните и вродените срцеви маани.