Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

15.02.2018

Едукативни предавања посветени на инструментарките во „Жан Митрев Клиника“

Светскиот ден на инструментарките како важен дел од медицинскиот кадар во една медицинска установа се одбележува и во „Жан Митрев Клиника“. Под мотото „Со континуирана едукација безбедно чекориме напред“ во текот на неделава се одржаа голем број интерни едукативни предавања.

Според светските статистики медицинските сестри ја сочинуваат половината од вкупниот број на вработени во системот на здравствената заштита, а според податоците на СЗО тие пружаат 69% од услугите. Тука секако влегуваат и инструментарките како неопходен дел од системот а кои се грижат за стерилноста на хируршките инструменти за време на операција.