Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

05.04.2024

ЕХО-ултразвучен преглед на мускулоскелетен систем

Ултразвучниот преглед на мускулите и тетивите е неинвазивна, безболна, брза и прецизна дијагностичка процедура базирана на употреба на високофреквентни ултразвучни бранови.
Со ултразвучен преглед на мускулоскелетниот систем јасно можеме да видиме: зглобен простор, тетиви, лигаменти, мускули, мускулна фасција и индивидуални нерви. Ние користиме ултразвук за:

  • Повреди и воспалителни процеси на тетивите и лигаментите
  • Мускулна повреда со мерење на евентуалните димензии на хематом и проценка на времето на опоравување
  • Исклучување или потврдување на сомневање за евентуален експанзивен туморски процес на поткожното масно ткиво и мускулните структури
  • Воспалителен процес во зглобот и присуство на течност во зглобот
  • Дегенеративни промени во зглобовите
  • Воспалителни процеси на бурзите
  • Испитување на поединечни нерви

Прегледот е многу краток, трае само 15-20 минути и не е потребна посебна подготовка за истиот.

Во нашата клиника работат радиолози и ортопеди со долгогодишно искуство. Закажете го Вашиот термин на 02 3091 484