Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

10.05.2016

„Филип Втори“ дел од Интернационалниот Конгрес за Тромбоза

Од 4 – 7 мај 2016 година во Истанбул Турција, се одржа 24-от Биенален Интернационален Конгрес за Тромбоза во организација на Европската и Медитеранската Лига за Борба против Тромбозата, на кој зема учество д-р Елена Амбаркова Виларова трансфузиолог и флеболог од Специјалната болница по хируршки болести “Филип Втори”.

Научниот дел од конгресот опфати различни полиња од клинички и лабораториски аспекти на венската и артериска тромбоза и проблеми поврзани со овие заболувања. На конгресот се одржаа “evidence based” хематолошки сесии и сателитски симпозиуми кои ги опфатија последните достигнувања во дијагностиката и терапијата на тромботичните заболувања. Едукативниот дел од конгресот беше насочен и балансиран помеѓу базичните и клиничките проблеми асоцирани со овие заболувања, кои во светски рамки, во однос на морбидитетот и морталитетот, се меѓу најчестите болести.