Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

16.06.2015

„Филип Втори“ одржа час по здрава исхрана во Интернационалното училиште QSI

„Филип Втори“ одржа час по здрава исхрана во Интернационалното училиште QSI

Специјалната болница по хируршки болести „Филип Втори“ на покана на Интернационалното училиште QSI од Скопје организираше едукативна презентација за здрав режим на исхрана. Ученицте на возраст од 08-18 години имаа можност да го слушнат излагањето на М-р Тина Коцова дипломиран инженер по прехранбена технологија , која во болницата „Филип Втори“ е задолжена за организација на болничка кујна и систем за безбедностана храна. Главната цел на предавањето беше претставување на навиките за здрава исхрана кај луѓето , која е фундамент за добро здравје а како навика треба да се стекне од најрана возраст. Воедно преку дискусија со учениците се направи анализа на нивната секојдневна исхрана, содржината и редовноста,како и можни промени на истата . Во таа интеракција се дадоа насоки кои треба да се следат за балансирана исхрана и здрав начин на живот. Во дискусиите учествуваа и професорите од училиштето кои го изнесоа своето искуство поврзано со оваа тема.

Дополнително се даде и краток осврт на видовите нутриенти, нивната функција, изворите на нутриенти и различните групи на прехрамбени производи и нивната полезност. Како мотивација на учениците да конзумираат што повеќе овошје и зеленчук , „Филип Втори“ подготви специјални кошници со свежи овошја и зленчуци за ужинка. Еден индикатор за успешноста на презентацијата беше и желбата на учениците веднаш да ги конзумираат плодовите, иако досега според нивните раскажувања многумина од нив имаат навика да јадат свежо овошје и зеленчук. Специјалната болнца „Филип Втори“ постојано е дел од едукативни работилници,предавања на различни реципиенти, бидејќи нашето мото е „Подобро, здравје“.