Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

07.09.2017

„Физичка активност за живот“ е мотото и на нашите физиотерапевти

По повод светскиот ден на физиотерапевтите – 8 септември, тимот на физиотерапевтите од ЖАН МИТРЕВ КЛИНИКА се приклучуваат на годинешното мото“ Физичка активност за живот“, испраќајќи порака до сите за поголема физичка активност со што значајно ќе се придонесе за намалување на многу болести. Во тимот на физиотерапевтите е и претседателот на Македонско физиотерапевтско здружение – www.mfz.mk, Блаже Арсов кој потенцира на важноста од одбележување на 8 септември – Светскиот ден на физиотерапевти, со цел подигнување на свеста кај сите колеги за нивната улога и значајниот придонес за одржување на луѓето да бидат мобилни и независни. „Овој ден се одбележува со единство и солидарност на глобалната физиотерапевтска заедница со цел да се признае делото што го прави секој физиотерапевт за своите пациенти како ви пренесуваме дел од препораките за повеќе физичка актиовност“, упати порака Арсов. Тој објасни и зошто е важна физичката активност, односно ги пренесе препораките од Светската конфедерација на физиотерапевти:

Физичката неактивност е 4-иот најголем ризик фактор за смртност на светско ниво и има влијание на 6% смртност во светот.

Редовната физичка активност има влијание на намалување на следниве болести:

30-40% РАК НА ДЕБЕЛО ЦРЕВО
20-35% КАРДИОЛОШКИ БОЛЕСТИ
26-28% ХИПЕРТЕНЗИЈА
20-30% РАК НА ДОЈКА
20-30% ДИЈАБЕТ ТИП 2
20-30% МОЗОЧЕН УДАР

Тимот на физиотерапевти во ЖАН МИТРЕВ КЛИНИКА е важна алка во системот на лекување на пациентите. Тие се секогаш во чекор со светските трендови и техники, посетуваат континуирана едукација со што и се лидери во примена на нови методи и техники во праксата.

ЧЕСТИТ ДЕН НА ФИЗИОТЕРАПЕВТИ! ВАШАТА УЛОГА Е ЕДНАКВО ВАЖНА ВО ПРОЦЕСОТ НА ПОБРЗО И ЕФИКАСНО ЗАКРЕПНУВАЊЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ.

„Докторите спасуваат животи, но не заборавајте дека сепак ФИЗИОТЕРАПЕВТИТЕ го прават тој живот вреден за живеење! “