Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

05.03.2012

Гастроентерохепатологија

Гастроентерохепатологија

Пациент на возраст од 55 години, прва посета во Филип Втори. Претходна АБП со имплантација на биолошка протеза. Состојба по инфективен ендокардит (2001г).Состојба по ЦВИ (2008) Состојба по земање на корозивно средство (тентамен суицидум) Сидеропеницна анемија.Доаѓа во кабинетот за гастроентерохепатологија со неможност да голта вода (течности) од пред 3 дена.

Се влезе на слепо со гастроскопот во хранопроводникот, кој беше обложен со леплива густа слуз, се до дисталната третина каде имаше значајно стеснување со интактна лигавица. Во средината на ова стеснување се прикажа тркалезна зеленикава површина која во целост го затвораше луменот. Се влезе со клешта-папагалка низ работниот канал и се извлече надворешното тело во целост. Се работеше за зрно грашок кое се заглавило во стеснатиот дел на хранопроводникот (пиел корозивно средство). Луменот беше прооден. Се предложи понатамошно бузирање на стеснетиот дел од хранопроводникот