Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

06.08.2020

Какви ќе бидат долгорочните последици врз кардиоваскуларниот систем по прележана COVID-19 инфекција?

Неодамнешните студии спроведени од страна на германски тим лекари покажуваат дека COVID-19 инфекцијата, независно од сериозноста и целокупниот тек на акутната болест, силно влијае на кардиоваскуларниот систем, при тоа сериозно влошувајќи ја срцевата функција.

Ова е заклучок изведен согласно резултатите од анализата на направените кардиолошки магнетни резонанци на пациенти кои прележале COVID-19 инфекција.

Истражувањето опфаќа репрезентативен примерок од 100 излекувани пациенти, во периодот април-јуни 2020 година. Истите биле идентификувани од базата на Универзитетската Клиника во Франкфурт. Параметрите кај овие пациенти покажуваат дека  без разлика дали тие претходно имале кардиоваскуларно заболување или не, последиците од инфекцијата врз кардиоваскуларниот систем се значителни.

Оригиналното истражување може да го прочитате овде:  https://bit.ly/3klpfuU