Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

25.03.2022

Кои се најчестите респираторни заболувања?

Респираторните заболувања се една од водечките причини за смрт ширум светот. Некои влијаат на горниот респираторен тракт: грлото, носот, бронхиите и душникот, други на долниот дел од респираторниот систем – белите дробови. Некои се вирусни, други бактериски. Некои, како ХОББ, астма или пневмонија се многу опасни. Другите се помалку сериозни, но почесто присутни.

Настинка

Речиси сите луѓе страдаат од неа, главно во зима и во сезоната на дождови. Станува збор за вирусна инфекција која ги зафаќа носот и грлото. Се карактеризира со појава на кивање, течење на носот, кашлица и назална конгестија т.е затнат нос. Понекогаш може да предизвика дури и треска и главоболка.
Обично настинката е безопасна вирусна инфекција, но ако не се лекува може да предизвика отитис, астма, синузитис или инфекции како што се фарингитис, ларингитис, пневмонија или бронхиолитис кој се јавува само кај малите деца.

Фарингитис

Може да биде предизвикан од настинка или грип, но може да има и бактериско потекло. Во тој случај, предизвикува треска. Ова воспаление на фаринксот се карактеризира со бели наслаги, отекување на лимфните јазли на вратот и болки во грлото.

Тонзилитис

Тоа е всушност воспаление на крајниците, а најчесто го знаеме како ангина. Овој тип на болно грло во 8 од 10 случаи има вирусно потекло. Само 20% од случаите се резултат на бактерии.
Риносинузитис
Се карактеризира со болка во пределот на челото, очите и носот, потоа општа малаксаност, треска, течење на носот.. Ова се знаците што ги предизвикува инфекцијата на слузницата која што го покрива носот и параназалните синуси. Кога телесната температура се искачува над 39 °C тоа е индикација дека инфекцијата би можела да биде предизвикана од бактерии, во тој случај ќе биде неопходен антибиотик.

Ринитис

Воспалението на носната слузница може да има алергиско, вирусно или бактериско потекло. Се карактеризира со тоа што предизвикува чешање на носот, кивање, конгестија-затнатост или пак течење на носот.

Бронхитис

Во овој случај зборуваме за болест на респираторниот тракт која може да стане заразна, па затоа мора да се преземат соодветни мерки на претпазливост. Воспалението на бронхијалните цевки доведува до отежнато дишење, болка во градите и непрестајно кашлање. Некои луѓе добиваат и треска.
Чадот од тутун, загадувањето на животната средина и емисијата на индустриски гасови се дел од факторите кои го предизвикуваат.

Астма

Тоа е хронична болест предизвикана од воспаление на бронхиите. Според податоците на СЗО, 334 милиони луѓе во светот страдаат од него. Погодува 10% од децата во развиените земји. Луѓето со астма не само што имаат отежнато дишење, туку доживуваат и замор, несоница, а понекогаш и неможност да ги извршуваат секојдневните обврски.
Потеклото на астмата се наоѓа во различни фактори кои вклучуваат чад, грини, полен или студен воздух.

Пневмонија

Можеби не е толку распространета како горенаведените респираторни заболувања, но е многу сериозна. Всушност, СЗО ја става како една од главните причини за смрт кај децата под 5-годишна возраст. Симптомите на оваа инфекција се: болка во градите, забрзано дишење, треска, кашлица и губење на апетит.

Главната причина за оваа респираторна болест е бактеријата наречена Streptococcus pneumoniae.
Хронична опструктивна белодробна болест
Околу 65 милиони луѓе ширум светот страдаат од ХОББ и 3 милиони годишно умираат од тоа, според податоците на СЗО. Ова го става на третата позиција на главните причини за смртност на глобално ниво.

Хронична опструктивна белодробна болест предизвикува воспаление на белите дробови и уништување на пулмоналните алвеоли. Луѓето кои страдаат од него имаат кашлица и тешко отежнато дишење. Една од главните причини е тутунот.

Рак на белите дробови

Тој е еден од петте видови на рак кои предизвикуваат најголем број смртни случаи во светот (умираат 1,6 милиони луѓе секоја година). Главниот фактор е тутунот, но може да биде предизвикан и од хемикалии и загадување на животната средина.

Ноќна апнеја

Помеѓу 1% и 6% од возрасната популација страда од престанок на дишење додека спие. Тоа предизвикува засегнатите луѓе да не можат добро да се одморат и во текот на денот да бидат поспани. Некои од факторите поврзани со оваа респираторна болест се дебелината, големите крајници или јазикот да ги блокира дишните патишта.

Професионални респираторни заболувања

Покрај споменатите респираторни заболувања, мора да ги споменеме и оние кои се предизвикани од работната средина. Силикоза (изложеност на минерална прашина), белодробна фиброза (предизвикана од изложеност на азбест) или хиперсензитивен пневмонитис (изложеност на органски антигени) се меѓу најчестите заболувања.

Одделот за пулмологија во Клиничката болница Жан Митрев нуди врвна дијагностика, соодветен и професионален медикаментозин или оперативен третман за сите пациенти со пулмолошки заболувања преку персонализиран пристап за секоја од горенаведените состојби.