Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

17.03.2020

Ковид -19 и бременоста

Денес, минимален број на  информации се достапни во врска со  Коронавирус 2019 (Ковид-19) и бременост. Во две мали студии, вклучувајќи вкупно 18 бремени жени со потврдена пневмонија Ковид-19, нема лабораториски докази за пренесување на инфекцијата интраутерино врз новороденчето. Сепак, документирани се два неонатални случаи на инфекција. Еден кај новороденче на возраст од 17 дена, каде инфекцијата со Ковид-19  се припишува на близок контакт со заразени возрасни лица;  изворот и времето на пренесување во другиот случај се нејасни.

Превенцијата, евалуацијата, дијагностицирањето и третманот на бремените жени сомнителни за Ковид-19 треба да биде ист па дури и пригорозен од оној кај не-бремени особи, со оглед дека бремените жени кои се заразиле со Ковид-19 се чини дека се подложни на развој на посериозни секвели.

 

Д-р сци.мед Ирена Андонова

Гинеколог – акушер