Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

27.10.2014

Меѓународниот ден на физиотерапевтите

Меѓународниот ден на физиотерапевтите

Меѓународниот ден на физиотерапевтите се одбележува секоја година на 08- ми Септември и има за цел физиотерапевтите во целиот свет да ја подигнат националната свест за својата важна улога во одржувањето на здравјето на луѓето, подвижноста и независноста.

Овој ден за прв пат е прославен во 1996 година, а го означува датумот кога е формирана светската конфедерација на физиотерапевти (WCPT) 1951.

WCPT e посветена на унапредување на професијата – Физикална терапија и подобрување на глобалното здравје преку: – Поттикнување на високи стандарди на истражувања во физикалната терапија, образованието и праксата – Поддршка во размената на информации помеѓу регионите на WCPT и членките – Соработка со национални и меѓународни организации

Одделот за физикална терапија од СБХ Филип Втори работи по стандардите на WCPT со цел да ги унапреди здравјето и благосостојбата на своите пациенти. За тоа сведочат бројни признанија и благодарници од пациентите како следново:

Почитувани,

По повод Светскиот Ден на Физиотерапевтите, сакам да ви искажам голема благодарност и почит кон огромните напори кои ги вложивте во рехабилитацијата на мојот татко Васил Зимбаков. Тоа што вие го направивте е на границите на возможното, од повеќе медицински аспекти, па и од аспект на физикалната терапија. Пациент кој 45 дена помина кај Вас, дојде дома во добра физичка кондиција и подготвен да се соочи со сите предизвици на повторното проодување и повторно учење на сите покрети и движење неопходни за нормално функционирање.

Ви се восхитуваме и ви посакуваме уште многу успеси.

Вие не спасувате животи, вие правите многу повеќе, Вие подарувате нови животи!

Секогаш благодарни,

Во име на Семејството на Васил Зимбаков