Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

14.12.2016

Микробиолошки опасности од храната – како да се заштитиме и да ги спречиме

Во Специјалната болница “Филип Втори“ посебен акцент се става на обезбедување на високо ниво на хигиена во сите оддели во установата, како и зачување на квалитетот на храната кој се приготвува во кујната, а со цел одржување на високиот стандард за медицински услуги кои се пружаат на пациентите. Сите активности и процедури кои се применуваат во болницата се во функција на подобрување на здравјето на пациентите. Една од нив е примена на сите заштитни мерки за зачувување на храната од микробиолошките опасности кои демнат во околината. Микробиолошката лабораторија во болницата неодамна спроведе низа на едукативни предавања кои се однесуваат на исправноста на храната, зачувување од контаминација од потенцијалните загадувачи. Д-р Снежана Туфекчиевска – Ѓуроска микробиолог и паразитолог, на едно од предавањето посебен фокус стави на микробиолошките опасности од храната. За опасноста од труење со храна, видови бактерии и начин на пренесување, потенцијалните загадувачи и мерки кои треба да се превземат, прочитајте повеќе од презентацијата