Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

05.03.2012

МИОКАРДЕН ИНФАРКТ КАЈ МЛАД ЧОВЕК СО ВРОДЕНИ ПОРЕМЕТУВАЊА НА КОАГУЛАЦИСКИОТ СИСТЕМ

МИОКАРДЕН ИНФАРКТ КАЈ МЛАД ЧОВЕК СО ВРОДЕНИ ПОРЕМЕТУВАЊА НА КОАГУЛАЦИСКИОТ СИСТЕМ И СИНТЕЗАТА НА АЗОТЕН ОКСИД

Миокардниот инфаркт е ретка состојба која може да се сретне кај млади луѓе. Една од причините за ваква состојба покрај вродените аномалии на срцевите артерии, употреба на одредени лекови или дроги, се и пореметувања во коагулацискиот систем (вродени или стекнати) кои можат да доведат до тромбоза на срцевите артерии и инфаркт на миокардот.Во Специјалната болница “Филип Втори” примен е 19 годишен млад пациент со болки во градите кои траеле 2 недели. Пациентот никогаш порано немал срцеви проблеми, до моментот на случајот бил активен спортист, непушач и не примал никакви лекови, меѓутоа со податок дека во блиската фамилија има случаи со кардиоваскуларни заболувања. Електрокардиографски, ехокардиографски и лабораториски е докажан миокарден инфаркт во субакутна фаза. Направена е ангиографија на коронарните крвни садови која покажува субоклузивен тромб во една од срцевите артерии (RCA) (Слика 1). Од испитувањата за хиперкоагулабилност на крвта (тромбофилија) – најдена е мутација G20210A во генот за протромбин и намалена активност на еден од заштитните коагулациски фактори (протеин Ѕ со плазма концентрација само 10 % од нормалната вредност). Исто така, пронајдена е и мутацијата еNOS T-786C во синтеза на азотен оксид кој игра битна улога во одржување на васкуларниот тонус, а неговaта пореметена синтеза може да доведе до коронарен спазам и миокарден инфаркт. Пациентот е хоспитализиран и дадена е интензивна антикоагулантна и антитромбоцитна терапија. После 3 месеци контролна коронарна ангиографија покажува нормален наод, а пациентот е без симптоми. (Слика 2).Вообичаено тромбофилијата (наследните и стекнатите пореметувања на коагулацијата) се поврзани со венските тромбози, но ако се комбинирани со други генетски дефицити се значаен фактор и во појавата на артериските тромбози како што е и миокардниот инфаркт, посебно во помлада возраст.

Слика 1 Слика 2