Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

10.12.2010

НАВРЕМЕНАТА ДИЈАГНОЗА И ВРВНАТА СТРУЧНОСТ НА КАРДИОХИРУРГОТ ВО БОЛНИЦАТА „ФИЛИП ВТОРИ“

НАВРЕМЕНАТА ДИЈАГНОЗА И ВРВНАТА СТРУЧНОСТ НА КАРДИОХИРУРГОТ ВО БОЛНИЦАТА „ФИЛИП ВТОРИ“ ГО ПРОДОЛЖУВА ЖИВОТОТ НА ПАЦИЕНТИТЕ

К.Б., пациентка на 24-годишна возраст. Од февруари се лекува од покачена телесна температура, поради што повремено земала антибиотици и таблети Аспирин. Една недела пред да биде згрижена во „Филип Втори“, на Клиниката за пулмологија ѝ е направена РТГ снимка на белите дробови при што е верифицирана зголемена срцева сенка на базата и било планирано дури и да ја пунктираат. Еден од колегите поставил сомневање дека има аневризма (проширување на дел од аортата) и итно ја пратил во „Филип Втори“.Пациентката беше прегледана на 3.10 2010 и беше итно упатена во „Филип Втори“ каде што по ехокардиографскиот преглед беше верифицирана голема аневризма на лакот на аортата, а според градбата се постави сомнение дека е миокатска аневризма. Пациентката беше примена на болничко лекување и се започна третман со антимиокотик. По една недела предоперативна подготовка беше направена опсежна операција, т.е. замена на лакот на аортата и реимплантација на големите крвни садови. Послеоперативниот тек се одвиваше уредно и се продолжи со антимиокотска терапија. Благодарение на врната стручност на кардиохирургот, на пациентката ѝ беше продолжен животот.