Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

10.12.2010

НЕОПХОДНА Е БРЗА ИНТЕРВЕНЦИЈА ПРИ АКУТЕН МИОКАРДЕН ИНФАРКТ

НЕОПХОДНА Е БРЗА ИНТЕРВЕНЦИЈА ПРИ АКУТЕН МИОКАРДЕН ИНФАРКТ

П.Д., пациентка на 57-годишна возраст, витално загрозена, донесена во шокова состојба од Косово, поради акутен миокарден инфаркт и новоформиран дефект меѓу левата и десната комора, поради раскинување на коморната преграда поради миокардниот инфаркт. Пациентката веднаш по приемот доби интраортна балон пумпа која служи за помагање на срцевата работа. По стабилизирањето на шоковата состојба пациентката доби оперативен третман од типот на трикратен аортокоронарен бајпас и затворање на дефектот на коморната преграда и решавање на аневризматската промена. После-оперативно, пациентката рано е одвоена од машината за дишење. Балон пумпата беше извадена по четири дена. На седмиот послеоперативен ден пациентката беше пуштена дома.