Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

05.10.2017

Ниту 2.800 километри не беа пречка за безбеден медицински транспорт на пациент

Новиот предизвик од 1.400 км во еден правец, или 2.800 км во два правца, беше успешно совладан од стручниот тим за транспорт на пациенти од болницата ЖАН МИТРЕВ. На 28 септември од Скопје за Милано тргна тимот во состав д-р Илија Нешовски, сестра Весна Наумовска, возачот Слободан Јорданов за да преземат пациент од Државната клиника од Милано и да го транспортираат во Клиниката за неврохирургија во Скопје. Иако до сега се организирани повеќе медицински транспорти во регионот и пошироко, ова беше најдолгата релација до сега за тимот кој потврди уште еднаш дека далечината не е никаква пречка за безбедно преземање и транспортирање на пациенти на подолги релации. Предизвикот да се транспортира во стабилна состојба и во најдобар ред бил засилен бидејќи за овој пациент од неговата фамилија се организираше хуманитарна акција за лекување и враќање во својата држава.

Се работи за релативно млад пациент, македонски државјанин кој бил со политраума предизвикана од пад од висина на работно место, при што се здобил со субдурален хематом и бил во кома. Кај него биле направени две неврохируршки операции и по стабилизирање на невролошката состојба во клиниката во Милано тимот ЖАН МИТРЕВ добил барање за транспорт на пациентот од Милано во Скопје. Тргнаа на 28 септември, а веќе во саботата, на 30 септември пациентот, во стабилна состојба е предаден од стручниот тим од болницата ЖАН МИТРЕВ на колегите од интензивното одделение на Клиниката за неврохирургија во Скопје за понатамошно лекување. Тимот му посакува успешно лекување и надминување на сите тешкотии низ кои поминувал пациентот во изминатиот период.