Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

03.03.2017

Низа за активности за подигнување на свеста за здрав начин на живот

Со интерактивна работилница насловена како Генетика, нутриционизам и здрав начин на живот, годинава беше започната Неделата за борба против срцево садови заболувања. Тимот на “Филип Втори“, како и секоја година, беше активен чинител, и на 20.02.2017, во конференциската сала во болницата, пред волонтерите од Клубот на млади на Црвениот Крст на Град Скопје, претставници од нив зборуваа на оваа тема. Вера Кировска, нутриционист во болницата стави акцент за тајните на здравата исхрана и водење на здрав живот кои се од голема важност за младите. “Најважно е да се работи на развивање на нашата самосвест и вежбање на самоконтролата, а останатите работи сами по себе ќе се наредат, вклучувајќи ја и правилната исхрана. Кога зборуваме од аспект на храната, не постои здрава или нездрава храна, што смееме или не смееме да консумираме. Сè може да се јаде, повеќе или помалку. Треба само да го слушаме телото кое веднаш нѝ испраќа сигнали доколку консумираме нешто што му пречи на организмот. Затоа тука е најважна самоконтролата“, потенцираше таа. Горан Кунгуловски, доктор на науки по геномика и епигеномика, од Лабораторијата за генетика зборуваше на тема персонализирана генетика и кардиоваскуларни болести. Зборуваше за значењето од однапред скроена медицина или персонализирана медицина или медицинска нега базирана на индивидуата. Овој пристап е важен за:

Максимизирање на ефикасност на третмани, минимизирање на несакани дејства
Профилакса за болести (третман на болеста пред да се појават симптомите)
Прекинување на бесполезни третмани

Илија Дојчиновски, здравствен психолог зборуваше на темата воведување на здрави навики за здрав живот каде се осврна на важноста од редовна физичка активност, балансирана исхрана со овошје и зеленчук, социјализација, но и одвојување на време за себе, за читање. Секако важно е одржување на цврста врска со семјството, искажување на чувства кон најблиските, но и откажување од штетните навики(пушење), како и контролирање на ризик факторите кои водат кон стрес, беа некои од поентите на Дојчиновски. Активностите со волонтерите од Црвенио крст на Град Скопје продолжија со бесплатни прегледи на 10 деца од згрижувачки семејства и посета на тројца оперирани пациенти. При посетата, психологот од болницата и волонтерите разговараа со нив за процесот на опоравување, за промените во семејнтата динамика кои ги носи оперативниот зафат како и со членовите на семејството кои се особено важен агенс на поддршка во фазата на домашна рехабилитација. „Беше предизвик да се разговара со луѓе кои со својата решителност и храброст поминале крупни оперативни зафати и повторно се враќаат во секојдневно милје со своите улоги во семејството. Им благодариме за гостопримството и им посакуваме многу години здрав живот“, изјавија по посетата. И волонтерите од Црвениот крст на општина Центар се приклучија на активностите. Активноста се реализираше на падините на Водно, поточно на пешачката патека од подножјето до врвот на Водно.

Рекреативната дружба со цел да се испромовира здравиот начин на живот, беше искористена на случајните минувачи кои решиле своето слободно време да го поминат на планински воздух да им се дели печатениот пропаганден материјал подготвен од страна на стручни лица од болницата. Младите беа посветени на целта за материјалите да завршат во рацете на лица кои се одлучиле на Водно да дојдат со своите автомобили или да ја искористат жичарницата, при што им се потенцираше потребата на организмот од рекреативни прошетки кои позитивно влијаат на човековото здравје, особено на кардиоваскуларниот систем. Советите од волонтерите беа одлично прифатени од страна на скопјани, а сето тоа во насока на подигнување на свеста за здравиот начин на живот.