Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

11.11.2022

Ноември – месец на машкото здравје

Пуштете мустаќи и погрижете се за своето здравје

Во ноември, се спроведува една од најважните кампањи насочена кон машката популација. Станува збор за месецот на машко здравје промовиран и етаблиран како Movember. Ова движење има цел да ја подигне свеста за важноста на машкото здравје и како такво во последните години изврши огромно влијание од општествен аспект.

Но, што е Movember?

Станува збор за доброволна кампања која има за цел да даде поголема видливост, свесност и во крајна линија да го подобри машкото здравје.
Оваа иницијатива започнува со растење на мустаќи. Целта на овој гест е да ги потсети мажите за важноста да се грижат за себе и да одат на редовни контроли за превенција и борба против болести како што се ракот на простата, ракот на тестисите, но и нивното менталното здравје.
Ракот на простата е најчест тумор кај машката популација. Од друга страна, ракот на тестисите е тумор кој главно ги погодува младите меѓу 20 и 35 години.
Раното откривање на двата вида на рак е од суштинско значење за да може да се започне со соодветниот третман што е можно поскоро и да се зголемат шансите за излекување.

Симптоми на рак на простата

Ракот на простата е еден од најчестите видови рак кој ги погодува мажите. Симптомите генерално се отсутни во раните фази. Меѓутоа, ако тие се појават, најчесто се:

 • Зголемена фреквенција на мокрење
 • Уринарна итност придружена со болка и пецкање
 • Чувство на нецелосно празнење на мочниот меур
 • Појава на крв во урината и спермата
 • Болка или печење при мокрење
 • Непријатност или болка при седење, предизвикани од зголемена простата.

Уринарните симптоми може да бидат и резултат на инфекција на мочниот меур или други состојби. Ако сте загрижени за какви било промени што сте ги доживеале, задолжително разговарајте со вашиот лекар.

Симптоми на рак на тестисите

Овој тип на рак исто така не покажува симптоми во почетната фаза. Но, препорачливо е да посетите лекар ако забележите некој од следниве предупредувачки знаци:

 • Присуство на грутка во тестисот
 • Промена на големината или обликот на тестисот
 • Често чувство на полн мочен меур
 • Присуство на крв при мокрење
 • Појава на болка во долниот дел на стомакот или препоните

За да се намали ризикот од заболување од овој тип на рак, а да се поттикне нивно рано откривање и превентивно делување, а воедно и да се намали бројот на смртни случаи препорачуваме преземање мерки како што: се водење здрав живот и секако посета на уролог еднаш во годината. Консумирањето здрава храна, вежбањето /физичката активност, избегнувањето алкохол, цигари и стресни ситуаци се од особено значење. Секако пегледите се клучни за да се открие било каква болест во рана фаза уште пред појавата на првите симптоми.
Клиничката болница Жан Митрев има специјална понуда од која можете да одберете.

Превентивните пегледи спасуваат живот. Закажете термин на 02/3091-484

 1. Магнет на простата 12 000ден
 2. Тумормаркер ПСА 600 ден
 3. Сексуално преносливи болести 3 истовремено (Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis и Neisseria gonorrhoeae) од прва утринска урина (со PCR метода), уретрален брис или течни цитолошки примероци 1800 ден
 4. Абдоминаленхируршки преглед (ректални проблеми и хемороиди) 2000 ден
 5. Колоноскопија со анестезија 18 000 ден
 6. Гасторскопија со анестезија 18 000 ден
  Доколку се направат двете во еден акт пакет цена 25 000 ден
 7. Дијабетолошки преглед во пакет со утврдување гликоза и скриен шеќер гликохемоглобин 2500 ден
 8. ОРЛ преглед 2200 ден
 9. Нефролошки преглед 2000 ден
 10. Уролошки преглед + HPV 4250 ден
 11. Уролошки преглед + Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis и Neisseria gonorrhoeae (со PCR метода) 3550 ден
 12. Детекција на ХПВ од уретрален брис 2500 ден
 13. Детекција на канцер кај хематурија (се користи за мочен меур) 19 000 ден
 14. Општ панел за наследен рак – 94 гени и 284 полиморфизми со NGS секвенционирање 60 000 ден