Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

13.09.2017

Нова потврда за стручноста на наш доктор – почесна награда на интернационална конференција

Во периодот од 07-09.09.2017 се одржа шестата Интернационална конференција за хирургија, анестезија и интензивно лекување во Лондон, Велика Британија. Настанот беше организиран од Conference Series – USA and UK, а самиот настан и предавањата беа лиценцирани преку Британската лекарска комора. Имаше повеќе од 160 учесници од 32 земји од светот.

На конгресот беа презентирани новини од областа на кардиоваскуларните заболувања, дијабетот, современи пристапи во дијагностиката и лекувањето на критично болните. Беше дискутирано за новините од областа на кардиоваскуларната хирургија, општата хирургија, хирургијата на штитна жлезда, ортопедијата и заболувањата на ’рбетниот мозок, за новини во анестезијата со главен аспект кон минимално инвазивните техники за надминување на потребата од општа анестезија и изведување на безбедна и безболна хируршка процедура кај возрасни и деца. За прв пат беа одржани предавања како да се организира правилна лекарска едукација.

На конгресот беа присутни многу предавачи меѓу кои еминенти професори од Универзитетот во Филаделфија, Мисури и Оукланд, Мејо Клиниката од САД, Универзитетот Алберта од Канада Клиниката, Глазгов Универзитетот од Шкотска, Универзитетскиот кампус Јустус Грос од Германија, Сао Паоло Универзитетот од Шпанија, Универзитетската болница од Брисел, од Женева, Австралија, како и претставници од многу други универзитетски клиники од Сауди ска Арабија, Јапонија, Индија и Турција. Посебна чест беше што како претседател на организациониот комитет на овој настан беше доајенот во хирургијата проф. Хенри Голдсмит – иноватор на многу хируршки техники кој воедно ја презентираше и неговата последна техника за хируршки третман на Алцхајмеровата болест и третман на повреда на ’рбетниот мозок.

Како поканет предавач на овој научен собир присуствуваше д-р Тања Анѓушева – спец интернист, супспецијалист кардиолог од болницата Жан Митрев. Д – р Анѓушева имаше усни презентации во две главни сесии. Првиот ден го презентираше нашето 17-годишно искуство во третманот на пациенти со акутен септичен ендокардит. Третиот ден беше презентирано искуството со примена на 3Д трансезофагеалната техника во правилна процена на валвуларните заболувања. Д-р Анѓушева доби посебно признанија за вонредните презентации, што и беа врачени од страна на проф. Голдсмит.

Науката, стручноста и добрата клиничка пракса немаат граници. Размената на искуства и новини во медицината секогаш се во интерес на човековото здравје. Но сепак посебно значи и сме горди кога докторите од нашата болница добиваат покани да бидат предавачи, но и воедно наградени на вакви големи и значајни светски манифестации. Тоа е доказ за стручноста и професионалноста на нашата болница.