Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

29.09.2017

Одржан стручен состанок за НОАК- нова ера во менаџментот на венски тромбемболии

На 28 септември, болницата Жан Митрев во соработка со работната група за Периферна артериска болест и тромбоза на Кардиолошкото здружение на Македонија и Здружението на трансфузиолози на Македонија, организираа стручен состанок на тема: „НОАК … нова ера во менаџментот на венски тромбемболии“. На состанокот се презентираа неколку аспекти на оваа тема. За „Дијагностички и терапевтски пристап на венскиот тромбемболизам и искуствата од реалната клиничка пракса“ зборуваше проф. д-р Марјан Бошевски. Д-р Румјана Апостоловска презентираше за „Лимитираноста на конвенционалните терапии за венски тромбемболии“, додека д-р Илија Нешковски од болницата Жан Митрев презентираше за „Менаџмент на белодробни емболии – од протоколи до реална клиничка пракса“.

На крајот се разви дискусија за местото на најновата генерација лекови за третирање на венските тромемболии и се заклучи дека претставуваат скоро идеални лекови за пациенти со венски тромемболии. Состанокот го водеше проф. д-р Мирко Спироски, претседател на Комисијата на наука при Болницата Жан Митрев.

Состанокот се организираше под покровителство на Bayer d.o.o. Љубљана – Претставништво Скопје и е акредитиран од лекарската комора на Македонија.