Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

04.06.2012

Операција на аневризма на абдоминална аорта и тумор на лев бубрег во еден акт

Операција на аневризма на абдоминална аорта и тумор на лев бубрег во еден акт

Во Специјалната болница Филип Втори, оперирана е пациентка Н.З. на возраст од 73 години,поради тумор на левиот бубрег и аневризма на абдоминалната аорта.

Пациентката се јави на преглед во Уролошката амбуланта со сомненине за постоење на туморска промена на левиот бубрег. Направени беа потребните клинички испитувања :Ехо на абдомен со наод за туморска формација на лев бубрег64МСКТ преглед на абдомен и мала карлица по протокол со наод за туморска веројатно малигна формација на долен пол на лев бубрег со димензии 95мм х 92мм кој се шири према долниот и внатрешен дел на стомакот. Не се прикажува јасно долна група чашки на лев бубрег, суспектно за инфилтрираност од Ту лезијата.Истовремено се детектира и аневризма на инфраренална абдоминална аорта со пречник од 56 мм. 64МСКТ коронарографија каде не се најдени сигнификантни промени на коронарните артерииСе постави индикација за операција- тотално одстранување на левиот бубрег (радикална нефректомија) и истовремено решавање на аневризмата на абдоминалната аортата.Во општа анестезија со ретроперитонеален пристап(вонстомачен)од страна на уролошкиот тим беше направена нефректомија-одстранување на левиот бубрег, во целост со неговата капсула, како и околните лимфни жлезди, а потоа кардиохируршката екипа ја оперираше абдоминалната анеуризма- се постави графт-.Хоспитализацијата беше во времетраење од 4 дена- четвртиот постоперативен ден пациентката е пуштена на домашно лекување, во добра општа состојба.По десет дена од отпустот се направи контролен преглед- пациентката е во добра општа здравствена состојба.

Предоперативна 64 МСКТ приказ на тумор на лев бубрег и аневризма на абдоминална аорта