Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

21.06.2012

Прв интернационален собир KOI во областа на рено-реналната заместителна терапија

Прв интернационален собир KOI во областа на рено-реналната заместителна терапија

Во периодот од 04.05-05.05.2012 година во Истанбул се одржа Првиот интернационален собир KOI (Key Opinion Leeders) во областа на рено-реналната заместителна терапија.На собирот беа присутни сите пионири и лекари кои најмногу допринеле во развојот и примената на ренореналната заместителна терапија кај пациенти со бубрежни проблеми и артефицијален црн дроб на интензивните неги во Европа,Мала Азија и Африка. Беа присутни над 100-тина учесници.Предавачи беа лидерите во областа на ЦРРТ во светот како проф Ронко од Италија, проф Вилијам Кларк од САД, проф. Кај Херински од Минхен, проф Јозеф од Шпанија.Како организаторот на овој собир беше светската компанија Гамбро.

Од Македонија како единствен учесник беше др Анѓушева Тања. Посебна чест беше покажана што др Анѓушева беше поканета како chairmen на главната сесија на овој митинг. Во тек на сесијата кратко беше даден историјатот на Филип Втори со сите достигнувања. Воедно беше истакнато искуството што оваа установа го има во примената на заместителната рено-ренална терапија кај пациенти во послеоперативното лекување кои се на хроничен програм на хемодијализа, пациенти кои влегле во новонастаната бубрежна инсуфициенција послеоператитивно и третирани со апаратот за заместителна рено-ренална терапија – Призма флекс.