Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

22.06.2015

Радиолошки-технолози од „Филип Втори“ со меѓународно признаени сертификати

Радиолошки-технолози од „Филип Втори“ со меѓународно признаени сертификати

Во периодот од 18 до 22 мај 2015 година во Прага се одржа регионалниот тренинг курс за радиолошки технолози за ЉА/ЉЦ (контрола на квалитет) во дијагностичка радиологија, во организација на Меѓународната Агенција за Атомска Енергија (ИАЕА). На оваголемо европско случување присуствуваа и двајца радиолошки технолози од Специјалната болница „Филип Втори“, Михајло Маноилов и Данијела Манев . На тренинг курсот беа претставени новите меѓународни основни стандарди за безбедност во дијагностичката радиологија, како и улогите и одговорностите на радиолошкиот технолог. При тоа, посебен осврт беше направен кон радијационата заштита на пациентите и персоналот при изведување на одредени дијагностички процедури кај компјутерската томографија, интервентна радиологија, класичната рентгенграфија, мамографија и магнетна резонанца. Овие тренинзи се драгоцени за размена на искуства и мислење на исти профили од различни земји на ргионот и Европа.Курсот е успешно совладан при што нашите радиолошки- технолози се здобија со меѓународно признаени сертификати.