Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

10.05.2022

Ракот на кожа е најчестиот тип на рак во светот

Ракот на кожа е најчестиот тип на рак во светот. Вообичаено е резултат на прекумерното, неправилно и незаштитено изложување на кожата на сончеви ултравиолетови зраци. UV зраците продираат длабоко во кожата и со тек на време ја оштетуваат. Канцерогените лезии е поверојатно да се појават на места изложени на сончеви (UVA,UVB) зраци и тоа на лицето, вратот, грбот и екстремитетите. Најчесто се засегнати луѓето над 50 годишна возраст, но ракот може да се појави и на било која друга возраст.

Ракот на кожата е канцер кој доколку е третиран соодветно има најголеми шанси за излекување, споредено со сите останати типови на рак. Но, за жал свесноста на популацијата за можните симптоми е прилично ниска, што пак значи дека шансите за негово рано откривање и третирање се мали.

Ракот на кожа како заболување се однесува на неколку различни состојби на кожата со различни симптоми, начини на третирање и сериозност. Најчестиот тип е карцином на кожата, додека пак најагресивната – најопасната форма на рак на кожа е меланомот. Во секој случај раното откривање е од витално значење затоа првентивните прегледи се нешто кое треба да се прави редовно.

FotoFinder е најсовремениот апрат кој обезбедува врвна технологија која вклучува вештачка интелигенција со помош на која веднаш се детектираат нови, изменети и сомнителни бенки или промени во кожата. Самиот преглед е безбеден бидејќи се случува на оддалеченост од пациентот на повеќе од 1,6м што е особено важно во време на Covid-19.

Апаратот е достапен само во Клиничката болница Жан Митрев која континуирано вложува/инвестира во најновата технологија со цел да овозможи прецизна дијагноза и соодветен третман за своите пациенти.

Нашите дерматолози ве очекуваат да закажете превентивен преглед во термин кој најмногу Ви одговара на 02/3104-910