Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

09.10.2017

Редовни контроли за безбедни и коректни радиолошки процедури

Секоја година во болницата ЖАН МИТРЕВ се спроведува мониторинг во одделот за радиологија со цел утврдување дека сите радиолошки процедури кои се извршуваат овде се безбедни за пациентите, околината и персоналот. Во согласност со Правилникот и Процедурите за радијациска заштита на ПЗУ,, Жан Митрев“ се изврши редовен годишен мониторинг – активна дозиметрија со мобилни детектори (јонизациони и G-M бројачи) со валидна калибрација и контрола на квалитет на рентген апаратурата која се користи во нашата болница. Целта на овие мерења е да се овозможи точна, коректна и безбедна дијагностичка радиолошка процедура во согласност со принципот минимум ризик-максимум бенефит.

Мерењата беа извршени од страна на дипл. мед. физичар Зоран Велковски и дозиметрист Љупче Аризанкоски при Институтот за Јавно здравје на РМ и одговорниот радиолошки технолог Михајло Маноилов и одговорното лице за радијациска заштита Данијела Манев при ПЗУ Жан Митрев – Скопје.