Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

26.12.2023

Решение за гушавост или струма на тиреоидеа

Патологијата на тироидната жлезда може да се манифестира во форма на промени во градбата или промени во нејзината функција. Во групата на болести на тироидната жлезда се вбројува и струмата попозната како гушавост која најчесто се манифестира како волуменско зголемување на тироидната жлезда од предната страна на вратот. Струмата е безболна, но доколку ги зголеми прекумерно своите димензии, тогаш може да предизвика отежнато голтање, промени во гласот, кашлица и отежнато дишење. Во тој случај единствен избор за третман претставува оперативниот хируршки зафат.
Во Жан Митрев Клиник беше ендокринолошки дијагностицирана и хируршки отстранета струма со огромни димензии кај пациентка која се соочуваше со отежнато дишење и голтање.