Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

01.04.2015

Секундарна хипертензија (покачен притисок) кај дете

Стентирање на аортна коарктација(стеснување) – правилно лекување на болеста

Правилното лекување на болеста е најсуштинското прашање по здравјето на луѓето. Не е мал бројот на пациенти кои доаѓаат во нашата болница барајќи помош заради претходно погрешно лекување. Таков е примерот со 14 годишниот К.Р. Детето е примено со главоболка, високи вредности на крвниот притисок и ослабена пулсација на артериите на нозете (феморалните артерии). Болеста кај момчето датира од пред две години, без да се постави правилна дијагноза, иследувано е на повеќе места и институции. Најчесто високиот крвен притисок лекарите го објаснувале со неговиот развој и промена на хормонален статус, како и можност за постоење на некоја бактерија. По направениот преглед во Специјалната болница по хируршки болести „Филип Втори“ откриен е вистинскиот причинител на пореметувањата во притисокот. По ехокардиографскиот преглед утврдена е коарктација(стеснување) на аортата од потежок степен и концентрично здебелување на ѕидот на левата комора (хипертрофија на левата комора).

Направен е 64 МСКТ скен на аортата со кој е верифицирана коарктацијата на аортата.

Донесена е одлука за интервентно решавање на стеснувањето на аортата. Интервенцијата беше со балон дилатација и поставување стент на местото на коарктацијата.По завршувањето на истата се постигна одличен резултат со потполно излекување односно, со нормализирање и изедначување на притисоците помеѓу почетниот дел на аортата и стомачната аорта.

Со оваа интервенција 14 годишниот тинејџер продолжи со секојдневните обврски и задоволства кои му ги носи младоста. Како што ни кажа неговата најголма љубов е медицината и англискиот јазик.Да потенцираме дека кај млади пациенти (деца и тинејџери) со покачен крвен притисок треба добро да се исклучат сите можности за постоење на секундарна хипертензија, пред да се отпочне со адекватна терапија. На овој начин во болницата„Филип Втори“ продолжува трендот на современото – интервентно лекување на пациенти со вродени срцеви маани, чија бројка надминува 450 .

Интервенцијата ја изврши д-р Иван Милев интервентен кадриолог со неговиот тим