Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

10.11.2016

Организирана школа за магнетна резонанса на дојки и женска карлица

Како претставник од Р. Македонија и дел од тимот на д-р Жан Митрев, во периодот од 20-22 октомври, 2016 г.,  заедно со останатите учесници таа присуствуваше на бројните  предавања и интерактивни работилници, каде се работеше во мали групи. За време на предавањата и работилниците, учесниците се запознаа со предностите на магнетната резонанса, како одлична имиџинг метода која прецизно ја  прикажува морфологија на дојките и женските репродуктивни органи, а при тоа разменија искуства со експерти од областа на радиологијата од повеќе европски земји.  Секој учесник по положување на тестот, доби сертификат за присуство.

Теми кои беа обработени на курсот :

Базични принципи, стратегија и оптимизација на протоколи при  прегледите со магнетна резонанса на дојки  и женска карлица;
МР карактеристики за дијагностицирање , диференцирање и следење на бенигни и малигни состојби на дојките  и репродуктивните органите во женската карлица  и краток осврт на МР снимања на жената и плодот во тек на бременоста .

Директор на курсот :

Riccardo Manfredi , Verona, Italija

Локален организатор:

L.Moulopolis, Atina, Grcija

P.Prassopoulos, Aleksadropoli, Grcija

Место на одржување : Национален униврзитет Атина

Предавачи:

Dr Thierry Metens, PhD , Brisel, Belgija
Dr. Vicente Martinez de Vega ,  Madrid, Spanija
Dr. R. Manfredi, Verona, Italija
Dr. S. Mehrabi, Verona, Italija
Dr. F. Maccioni, Rim, Italija
Dr. B. Hamm, Berlin , Germanija
Dr. K. Kinkel, Zeneva , Svajcarija
Dr. R. Kubik,  Baden, Svajcarija
Dr. M. Müller-Schimpfle, Frankfurt , Germanija
Dr. A. Rockall,London , Anglija
Dr. L. Umutlu , Esen, Germanija