Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

10.08.2022

Синузитис кај деца

Оваа патологија е најчеста во зимските месеци на ниски температури, но како исклучоци знае да се јави и сега со употреба на климатизери и при температурни разлики.

Синусите се коскени шуплини исполнети со воздух во коските на лицето и околу носот. Тие се поврзани со носните шуплини преку мали коскени отвори. Синузитис е воспаление или инфекција на овие шуплини /параназални синуси/.
Најчесто се јавува после настинка. E честа појава и лесно се лекува.

Како се случува појавата на синузитис?

За време на секоја вирусна настинка, слузницата на параназалните синуси – слузокожата – станува воспалена како и слузницата на сите горни дишни патишта (грлото, носот, очите). Нормално, ова воспаление престанува со настинката, за околу една недела. Но, понекогаш, кога е означена опструкцијата на отворите кои ги поврзуваат синусите со ноздрите и нивниот секрет не е добро исцеден, настанува суперинфекција на таа воспалена слузница од бактерии од орофаринксот кај децата. Кога ќе се појави оваа суперинфекција, симптомите на настинката повторно се појавуваат, се влошуваат или продолжуваат.

Кои се симптомите?

Обично, за синузитис се сомнева кога настинката трае подолго од вообичаеното, но има и други сугестивни симптоми:

  • кашлица која не се подобрува по првите седум или десет дена од симптомите на настинка
  • настинка која првично се подобрува, но развива треска и зголемен секрет
  • постојана треска
  • влошување на назалната конгестија
  • лош здив при будењето
  • чувствителност или болка на допир во лицето

Кои се можните компликации?

Најчеста компликација, особено кај малите деца, е инфекција на орбитата на окото (периорбитален и орбитален целулитис), која се манифестира со црвеникаво отекување на очните капаци на едното око, без исцедок.

Ако на детето му е дијагностициран синузитис, постојат предупредувачки знаци кои укажуваат на компликација: постојана треска по 2-3 дена антибиотски третман, воспаление на очите, висока температура, силна главоболка, фронтално воспаление, промени во видот, конфузија, вкочанет врат. Во овие случаи се препорачува повторно да се консултирате со вашиот лекар.

Како може да се спречи?

Важно е децата да го имаат комплетно пополнето распоредот за вакцинација за да избегнат инфекции предизвикани од агресивни бактерии или бактерии отпорни на антибиотици.
Чадот од тутунот предизвикува иритација на респираторната слузница, затоа секогаш се препорачува детето да не е во средина со чад.
Антибиотскиот третман на настинка НЕ го спречува развојот на синузитис како компликација, освен тоа, може да фаворизира инфекција од резистентни бактерии.

Како се лекува?

Вирусниот синузитис, кој се јавува при настинки, не бара повеќе третман од миењето на носот со Физиолошки раствор. Витамин Ц, цинк, ехинацеа, деконгестиви, системски антихистаминици или муколитици не се покажани како корисни во третманот.

Со оглед на клиничката дијагноза на бактериски синузитис, вашиот лекар ќе ви препише антибиотик соодветен на возраста на детето кој ќе го прима 7-10 дена и ќе ве информираа можните ризик фактори.

Стручниот тим на оториноларинголози во Клиничката болница Жан Митрев ви стои на располагање за сите ваши здравстевни проблеми поврзани со уво нос и грло.

Закажете го вашиот преглед на 02 3091 484

Д-р Данчо Шурков
Специјалист по оториноларингологија