Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

04.12.2023

Совети како да се грижите за вашето здравје при ниските температури

Падот на температурите што се случува секоја година кон крајот на есента, со себе носи и зголемен ризик од заразување со респираторни заболувања, како што се грип или бронхитис.
Поради оваа причина, особено е важно да се преземат мерки на претпазливост кај најранливите групи: деца, лица над 65 години, бремени жени или лица со ослабен имунолошки систем.

Подолу ќе најдете 6 едноставни совети за превенција:

1. Дневно вентилирајте ги просторите

За време на студените месеци, луѓето имаат тенденција да останат на слабо проветрени места со часови, нешто што може да го поттикне ширењето на вирусите. Отворањето на прозорците и пуштањето на воздухот да циркулира неколку минути секој ден е од суштинско значење за да се оксигенираат просториите и да се спречи акумулација на микроорганизми.

2. Често миете ги рацете

Оваа едноставна акција во голема мера го минимизира ризикот од настинка или грип. Препорачливо е да го направите тоа откако ќе стапите во контакт со потенцијално контаминирани површини (како што е возење со автобус или масата во кафетеријата) како и по контакт со болни лица.

3. Вакцинирајте се против сезонски грип

Оваа вакцина е особено индицирана за лица кои влегуваат во ризични групи: деца со некакви патологии, возрасни лица над 65 години и лица кои страдаат од хронични заболувања. Обезбедува заштита од 6 до 12 месеци и се препорачува да се дава пред почетокот на зимата.

4. Избегнувајте ги големите промени на температурата

Движењето од ладна средина во топла средина или обратно предизвикува имунолошкиот систем да реагира помалку ефикасно на надворешните агресии. Поради оваа, препорачливо е да го одржувате просторот на температура под 23 степени Целзиусови и да ја прилагодите облеката на секоја средина: извадете ги капите, јакните и шалот кога сте во топли простори и облечете ги кога излегувате надвор или влегувата во поладна просторија.

5. Покријте ја устата кога кашлате или кивате

Вирусите и бактериите патуваат низ воздухот преку ситните капки кои се исфрлаат при кашлање и кивање. Ако инфекцијата веќе постои, најдобрата опција за да се избегне нејзино ширење на други луѓе е да се користи марамче за еднократна употреба и да се избегне директен контакт на мукозните мембрани со рацете.

6. Одговорно користете ги лековите

Земањето лекови на погрешен начин, особено антибиотиците, може да има штетни ефекти врз здравјето бидејќи тие немаат ефект врз вирусните инфекции како што е грипот и може да генерираат отпорност и да престанат да бидат ефективни кога е потребно, а истовреме го ослабуваат вашиот имунолошки систем и ве праваат посклони кон вирусните инфекции.
Уживањето во најстудените месеци од годината е можно доколку преземеме екстремни мерки на претпазливост и ги примениме горенаведените превентивни мерки, особено кај лицата кои припаѓаат на најранливите групи.