Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

07.08.2023

Совети за подготовка пред патување доколку имате дијабетес

Доколку имате дијабетес и се подготвувате за одмор, има неколку важни работи кои треба да ги знаете, односно да ги имате на ум за да одржувате добра контрола на вашата болест. Во денешниот пост ви нудиме неколку препораки кои можат да ви помогнат:

  • Лекови и терапија: Погрижете се да имате доволна количина лекови кои ќе ги понесете со вас и ќе ве покријат за целиот период на вашиот одмор, секако вклучувајќи го инсулинот доколку користите или други орални лекови кои можеби ќе ви бидат потребни. Размислете да имате и резервна количина на лекови со вас во случај на непредвидени настани или одложувања при враќањето. Исто така, добро е да носите медицински документ во кои се наведува дека имате дијабетес.
  • Здрава исхрана: За време на вашиот одмор, важно е да внесувате здрава и врамнотежена исхрана. Обидете се да одржувате редовен распоред на оброци и избегнувајте претерување со храна богата со шеќер или јаглехидрати. Ако сакате да јадете надвор, изберете здрави опции и контролирајте ги порциите. Секогаш носете со себе некој вид брз извор на шеќер во случај да почувствувате хипогликемија.
  • Физичка активност: Вежбањето е важно за контрола на дијабетесот, дури и додека сте на одмор. Обидете се да одржувате редовно ниво на физичка активност, како што се пешачење, пливање или активности на отворено. Сепак, имајте на ум дека можеби ќе треба да го прилагодите внесот на храна и лекови врз основа на вашето ниво на физичка активност. Консултирајте се со вашиот лекар за конкретни упатства.
  • Следење на нивото на гликоза: Не заборавајте да го земете со себе вашиот гликометар и апаратот што ви е потребен за редовно мерење. Можеби ќе треба да ја следите вашата гликоза почесто од вообичаено поради промени во рутината, исхраната и физичката активност. Погрижете се да ги знаете што да правите во случај на високи или ниски нивоа.
  • Прилагодете ја разликата во временските зони: Aко патувате низ различни временски зони, треба да знаете како тоа може да влијае на вашиот распоред на лекови и оброци. Консултирајте се со вашиот лекар кој редовно ве следи за конкретни упатства за тоа како да го прилагодите распоредот додека патувате.
  • Безбедносни мерки на претпазливост: Секогаш носете со себе медицинска документација (шема/упатство) во која се наведува дека имате дијабетес, во случај на итност. Не заборавајте да му кажете на вашиот сопатник за да знае како да ви помогне во случај на итен случај поврзан со дијабетес.

Запомнете дека е важно да комуницирате со вашиот доктор пред да патувате за да добиете дополнителни конкретни упатства врз основа на вашата индивидуална состојба и да ги решите сите прашања или грижи што можеби ги имате. Со правилно планирање и постојана грижа, можете да уживате во вашиот одмор додека одржувате добра контрола на вашиот дијабетес.

Нашиот тим ендокринолози ви стојат на располагање за консултација и/или третман на сите ваши проблеми со дијабетес. Закажете консултација на 02 3091 484