Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

16.07.2015

Современ хируршки третман на политрауматизиран пациент

Современ хируршки третман на политрауматизиран пациент

Пациент на 22 годишна возраст донесен е во Специјална болница за хируршки болести “Филип Втори” од друга здравствена установа со возило на брза помош поради повреди задобиени на работно место.Повреден е кога машина тешка околу 350 килограми паднала врз него.Пациентот е примен со јаки болки ,отоци и неможност за движење на левата рака и нога.Двишењето е оневозможено поради постоење на тешки скршеници на левата потколеница и левата подлактица со рачниот зглоб и со придружни мекоткивни оштетувања и рани на кожата.После предоперативните иследувања пациентот е опериран во општа анестезија ,направени репозиции и остеосинтеза(спојување на коските) на раката и ногата со најсовремени импланти и обработка на раните на кожата . За време на престојот во болницата примаше антибиотска ,антикоагулантна терапија и аналгетика.Пациентот првиот ден започна со брза рехабилитација ,беше вертикализиран и со тимски пристап на медицинскиот персонал после 7 дена беше пуштен на домашно лекување.