Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

06.04.2016

Специјалната болница „Филип Втори“ ги најави своите активности во рамки на ракометниот камп „Кирил Лазаров 7“

Медицински тим од специјалната болница  „Филип Втори“  составен од двајца  лекари , две медицински  сестри  и двајца физиотерапевти , ќе биде задолжен за здравствениот  мониторинг на децата на вториот ракометен камп „Кирил Лазаров 7“ . Исто како и минатата година така и оваа, на децата ќе им претходат детални  педијатриски прегледи кои ќе вклучуваат ЕХО и  ЕКГ на срце, стрес тест , комплетни биохемиски испитувања на крв. Со овие иследувања ќе се детектираат евентуалните  проблеми и аномалии, кои доколку не се воочат на време можат да бидат сериозен проблем за децата кои се физички активни. Преку овие прегледи лани кај две деца  беа откриени проблеми, заради кои децата не можеа  да заминат на кампот.

На иницијатива на д-р Митрев., без оглед од кој дел од Македонија доаѓаат децата, секое од нив како и минатата година , ќе биде земено од дома донесено на преглед и пак вратено дома. Прегледите ќе се прават  во нашите болници во Скопје, и во поликлиниките на „Филип Втори“  во Битола и Струмица.

Според организаторите на кампот,  агенцијата КМГ Спорт,  годинава се очекува учевство на 300 деца , кои нема да бидат само од РМ со што  кампот ќе има интренационален карактер. Нашата болница ќе ги прегледа и тие деца .

Освен медицинските обврски , со задоволство ќе организираме едукативни работилници адаптирани според возраста  на децата . Покрај темите од областа на спортот , исхраната и здравјето ќе имаме дискусија и на тема поврзани со генетиката. Во нашата нова болница ќе се прават и генетските испитувања, кои се од особена важност за сите луѓе , а голема полезност од нив имаат и спортистите , заради постигнување на подобри резултати.