Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

26.10.2016

Специјалната болница "Филип Втори" доби лиценца за генетската лабораторија

Специјалната болница “Филп Втори” доби лиценца за генетската лабораторија, каде што на сите пациентите ќе им биде овозможено генетското тестирање во функција на подобра дијагностика и лекување на болеста.

Преку генетски анализи ќе се откриваат и лекуваат многу среиозни болести, ќе се зајакне превенцијата, а на младата популација ќе и се овозможи исхрана според генот, но и спортување според генот

Со овие анализи ќе се овозможи откривање на повеќе болести меѓу кои и предиспозиции за развивање на срцеви болести, предиспозиции кон коагулопатии кај бремени жени, при хормонска терапија и ин витро оплодување, како и откривање на предиспозиции кон дебелеење и препорака за начин на исхрана.

Во генетската лабораторија ќе може да се открие и реакција на несакани дејства на лекови, а ќе се прават И тестови за персонализирана терапија на рак и наследност на рак, но и првпат во земјава ќе има и секвенционирање на цел геном и цел егзом

Ќе има можност да се откријат генетски болести кај плод по десеттата недела од бременост со неинванзивни методи, односно со земање на крв од мајката.

Исто така ќе се детектираат и инфективните болести – ХИВ, хепатитис Ц и Б, ХПВ, сексуално преносливи болести…

Како што појасни д-р Жан Митрев, генетскиот инженеринг и генетските достигнувања што се присутни во светот сега се достапни при дијагностицирање во Филип Втори, при што болницата станува една од ретките во Европа што тоа им го овозможува на пациентите.

– Нашиот пациентот анализите може да ги добие уште истиот ден, а се овозможува тие да бидат достапни и финасиски. Докторите врз основа на овие анализи понатаму ќе го следат пациентот и го упатуваат ако треба на додатна дијагностика и додатна терапија -појасни д-р Митрев и дополни дека со овие анализи ќе може да се утврди дали пациентите се осетливи на одредени лекови кои што се есенцијални за нивната терапија.

Според него тоа е многу значајно во тумор дијагностиката, оти на база на генетските испитување ќе може однапред да се знае за какви предиспозиции и мутации може да дојде, тогаш се оди во целна дијагностика и превенциите што можат да се направат за заштита од одредена болест

Лабораторијата е достапна и за здрави луѓе, особено за деца, бидејќи според генетските предиспозиции може да се направи листа на исхраната.

– Така може да се знае за нивниот организам која е најповолна храна. Со тоа сите штетни диети ќе можат да се избегнат и да се дојде до здрав пристап во исхраната кај секој поединец-вели д-р Митрев и нагласи дека за спортистите и здравите луѓе може да се одреди дали им одговара спортот кој го избрал или да добие препорака кој спорт на неговиот организам и мускулатора му одговара.

На ваков начин класичната дијагностика се надградува со сите предиспозииции што генетски ги носи пациентот со себе.

Цените ќе бидат достапни и според пакетот приспособени од 100 до 300 евра, но може и повеќе во зависност од опсежноста на испитувањето.

Доктор Митрев посочи дека е подготвен да разговара со Фондот за здравствено осигурување и да понуди услуги кои што се неопходни за успешното лекување и превентива.

Според д-р Митрев, овие анализи имаат примена и кај жените што сакаат да бидат мајки, за да се утврди склоноста кон микроемболии, бидејќи тие се главната причина за спонтаните абортуси.

Од “Биоинженеринг” велат дека персонализирана медицина е присутна во светот, а во моментов едно од наинтересните тестирања е персонализираната генетика и првпат во земјава ќе се прави секвенционирање на целиот геном.

Тие посочуваат дека има преговори со осигурителните компании кои подготвуваат здравствено и животно осигурување дел од анализите да бидат покриени од нивна страна.

Со овие аналижи ќе се намалат и трошоците за превентивна медицина бидејќи може да се превенираат повеќе болести како што е ракот на дебело црево.