Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

08.11.2013

СВЕТСКИ ДЕН НА МИЕЊЕ РАЦЕ, 2013

„МОЌТА Е ВО ТВОИТЕ РАЦЕ“ СВЕТСКИ ДЕН НА МИЕЊЕ РАЦЕ, 2013

Денот на глобалното миење раце, 15-ти Октомври, е светски ден за миење раце со сапун или уште познат како „ден на чисти раце“. Целта на овој хепенинг е да ја поттикне и поддржи глобалната и локална култура за миење раце со сапун, да посвети внимание на состојбата во секоја земја и да ја зголеми свесноста кај луѓето за придобивката од миење раце со сапун.Тема на Global Handwashing Day 2013 е „Моќта е во твоите раце“ со што се потенцира следново:1. Секој може да го подобри сопственото здравје со редовно миење раце со сапун особено после одење во тоалет и пред контакт со храна.2. Наставниците, родителите, здравствените работници и останатите можат да го подобрат здравјето на децата и возрасните преку промоција на правилно миење раце со сапун во критичните моменти.3. Владата, невладините организации, приватните и државни организации можат да допринесат за подобрување на здравјето преку инвестиции за програми за промоција на миење раце со сапун.Истражувањата покажале дека миењето раце со сапун е најисплатлива, а истовремено најкорисна и наједноставна мерка за спречување на дијареа, респираторни и кожни заболувања. Пневмонија е причина број еден за смртност кај деца до 5 години и изнесува 1,8 милиони деца на годишно ниво. Секоја година 3,5 милиони деца не го дочекуваат својот прв роденден заради дијареа или пневмонија заедно. Студија во Англија покажува дека 25% од луѓето сеуште имаат фекални бактерии на рацете.Според CDC (Center for Disease Control and Prevention):• Миењето раце со вода и сапун може да доведе до намалување на стапката на смртност поврзана со дијареа до 50 %.• Истражувања во Лондон покажуваат дека доколку секој рутински ги мие своите раце, може да бидат превенирани 1 милион смртни случаи годишно.• Висок процент заболувања предизвикани со храна се пренесени преку контаминирани раце. Добрата хигиенска пракса во голема мерка го намалува ризикот од овие болести. • Миењето раце може да го намали ризикот од респираторни инфекции за 16%

На основа на бројни податоци повеќе од јасно е дека подобрување на хигиенската пракса за миење раце со сапун е клучна мерка која води чекор поблиску до постигнување на милениумската цел – намалување на смртноста кај деца во старосна група до 5 години за две третини до 2015 година. Неколку факти за рацете и бактериите:- Од врвовите на прстите до лактите имаме од 2-10 милиони бактерии- Со влажни раце бактериите се пренесуваат 1000 пати побрзо отколку со суви раце- Бројот на бактерии на рацете е двојно поголем после користење на тоалет- Повеќето бактерии остануваат живи на рацете повеќе од 3 часа.Моќта да се намалат заболувањата е во твоите раце!