Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

24.03.2010

Светскиот ден на срцето

Светскиот ден на срцето оваа година се одржа на 27.09 под мотото Работи со срцето

Медицинскиот тим на Болницата Филип Втори го одбележа овој ден преку едукативни и превентивни активности. Во градскиот парк во Скопје на присутните граѓани се делеше едукативен материјал “ Како да му помогнете на срцето “ , а исто така беше направен и скриниг на дел од посетителите.

Кардиоваскуларните заболувања се број 1 причина за смрт ширум светот . Секоја втора секунда во светот умира по еден човек. Се проценува дека во 2005 од кардиоваскуларни болести починале 17,5 милиони луѓе, а оваа бројка се очекува да порасне до 20 милиони луѓе во 2015 година.Речиси половина од оние кои починале од хронични заболувања се , вклучително и кардиоваскуларни, се во продуктивните години од животот.