Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

20.05.2016

Тимот на д-р Жан Митрев активно работи на прегледите на децата од кампот на Кирил Лазаров

Тимот на д-р Жан Митрев стартуваше со прегледите на децата кои ќе бидат дел од вториот „ Ракометен камп Кирил Лазаров 7“.Контролите на децата се прават во новата болница во Скопје како и во поликлиниките на „ Филип Втори “ во Струмица и Битола.   „ Горди сме што соработуваме со најдобриот спортист кој некогаш го имала Македонија , среќни затоа што децата кои ќе заминат на кампот во Охрид преку прегледите, ќе имаат реален приказ за нивната здравствена и кондициона состојба, за да можат да одговорат на тренинзите кои ќе ги очекуваат и истите да ги направат без никакви последици. За жал сликата која се почесто ја гледаме на спортските терени , колабирањето на спортистите најчесто се должи на недоволни медицински анализи , а спортистите се изложени на преголем напор особено  помладите. Кога на време не е детектирана некоја вродена срцева маана тогаш доаѓа до овие ситуации. Токму затоа ги правиме овие систематски прегледи, како превенција од несакани последици. Благодарение не истите минатата година кај две дечиња беа констатирани недостатоци кои им го спречија учеството во кампот, но истовремено спречија и  последици со лош исход. Соработката помеѓу нашата болница и капитенот  Лазаров започна лани , кога беа прегледани 150 деца . Оваа година таа бројка е дуплирана, според најавите на организаторот очекуваме  околу 300 дечиња за преглед. Испитувањата се состојат во земање на анамнеза, ЕКГ и ЕХО кардиографски прегледи, стрес-тест и биохемиска контрола на крвната слика. Иницијативата на Академик д-р Жан Митрев секое дете кое не е од Скопје да биде земено од матичниот град однесено на преглед и вратено повторно дома се спроведува и оваа година. Досега се прегледани деца од Штип, Радовиш, Делчево, Берово, Прилеп, Тетово, Охрид, Струга, Ресен, Свети Николе, Битола и дел од Скопје. Прегледите ги започнавме минатата недела а истите продолжуваат и во периодот кој следи.“  Ова го изјави д-р Тања Анѓушева медицински директор на болницата и раководител на одделот за интензивна нега, која дава несебична поддршка на кампот на Лазаров , докторка која минатата година ги организираше темите кои беа во рамките на едукативниот дел на Специјалната болница „ Филип Втори “ како медицински партнер на „Ракометниот камп Кирил Лазаров 7 “. Едукативни работилници ќе се организираат и годинава а една од темите ќе биде генетиката .Имено резултатите од генетските испитувања можат силно да влијаат врз подобрување на здравјето кај пациентите како и кон остварување на подобри резултати кај спортистите. Овие анализи наскоро ќе почне да ги прави тимот на д-р Жан Митрев.