Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

27.06.2011

Утре во Хотелот Александар Палас ќе се состане Европската кардиохирушка елита


Македонските кардиохирурзи формираа Здружение чиј прв состанок ќе се одржи на 25.06.2011 сабота. Идејата на Здружението е македонските доктори да се доближат светските стандарди со збогатување на своето знаење во оваа област, а и значително подбра соработката меѓу кардиоваскуларните хирурзи во Македонија.

„После 11 години кардиохирургија во Македонија се создадоа услови за организирање на Здружение. Секој од нас треба да работи во интерес на професијата без разлика каде ја врши својата дејност, дали во приватна или јавна установа. Ова Здружение треба да е чекор напред во поглед на поставувањето на стандарди и комуникацијата меѓу нас докторите. Се е во интерес на напредок, на надградба со нови знаења, што би значело и примена во Македонија на пософистицирани методи за лечење на кардиоваскуларните заболувања. И на крај сето ова се прави за да можеме максимално да одговориме на потребите на пациентот, кој секогаш е и треба да биде на прво место„, изјави претседателот на Здружението д-р Жан Митрев.

На средбата што ќе се одржи во хотелот Александар Палас, покрај македонските доктори присутни ќе бидат врвни имиња од полето на кардиохирургијата во Европа кои ќе имаат свои излагања и предавања. На состанокот свое предавање ќе има и генералниот секретар на Европската асоцијација на кардиохирурзи, познати професори од Грција и Германија. Од регионот присуство потврдија и директорот на одделот за кардиовасуларна хирургија од Клиничко болничкиот центар од Хрватска и Црна Гора.