Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

30.04.2015

Во пресрет на Меѓународниот ден на трудот Ве советуваме

Како да го зачувате срцето на работното место

Во пресрет на меѓународниот ден на трудот 1 Мај , нашиот реномиран интервентен кардиолог д-р Шпенд Идризи Ви посочува неколку работи кои ќе бидат благодет за Вашето срце додека сте на Вашите работни места. И покрај извонредниот напредок на превентивната кардиологија сепак 17,3 милиони луѓе секоја година умираат од болести на срцето и крвните садови. Скоро половина од нив се во најпродуктивниот период од животот помеѓу 20 и 60 години старост. Поради тоа еден од главните акценти на Светската федерација за срце е заштита на срцето на работното место. Првенствено преку промоција на пораки за здраво срце на местото каде што секојдневно го поминуваме работниот ден.

Најголем број од нас поминуваат повеќе од половина од нашите активни часови на своите работни места. Работното место е идеално за охрабрување на однесување за здраво срце. Еве некои идеи што да направите за да имате Ваш придонес во создавањето на поздраво работно место:

Инсистирајте на околина без пушењеПобарајте ознака за забрането пушење – осигурајте го вашето работно место да биде 100% непушачка околина;Поддржете го прифаќањето на услуги за прекин на пушењето – охрабрете ги вашите вработени, колеги да им дадат помош на оние кои сакаат да престанат со пушењe

Вежбајте на работното местоВклучете физичка активност во вашиот дневен работен распоред – возете велосипед до работа ако е можно, користете скали, вежбајте или прошетајте за време на паузата и поттикнете ги и другите да го прават истото.Имајте редовни паузи за време на денот – пробајте да се истегнете или повежбате барем 5 минути, два пати дневно во текот на работното време.

Изберете здрави начини на исхранаПобарајте здрава храна во кантината на работа или побарајте здрава храна во околните ресторани. Најдете време за да ручате подалеку од работното место за да земете малку повеќе свеж воздух;

Изборете се за моменти без стрес Иако стресот не е докажан како директен ризик фактор за болести на срцето или мозочен удар, тој е поврзен со пушењето, пиењето на големи колочини алкохол и нездрава исхрана, кои што се ризик фактори за срцево заболување.

Формирајте „Здружение за здравје“ на местото каде што работите кое ќе се грижи за здрави иницијативи кои се прикладни за вашето работно место:-Воведете ден за „пешачење до работа“ или „возење велосипед до работа“-Ако на работа имате лифтови, направете кампања со наслов „Користи ги скалите“ – или охрабрете ги вработените да пешачат за време на паузите;

Во изминативе 10 години, многу бизнис компании ја препознаа важноста за здравјето на вработените и се обврзаа да ја вклучат здравствената промоција во нивната корпоративна агенда.

Сепак, не се само работодавачите оние кои треба да се мотивираат за да ги променат нивните однесувања и политики. Секој може да ја одигра својата улога во подобрување на здравјето на работното место. Здравата работна сила може да придонесе кон вкупното здравје на бизнисот на многу начин, дури и за време на економска криза.
Д-р Шпенд Идризи -интервентен кардиолог