Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

19.08.2016

Вратена насмевката и сјајот во очите на малото девојче од Судан

Пет годишно девојче со невролошки испади на левата нога е дојдено во нашата болница од Република Судан, Африка.  Пред 2,5 години кај девојчето  се појавил отежнат од на левата нога. Испитувано било во повеќе болници во различни држави. Притоа биле направени многу испитувања. Дијагноза не била поставена.

Во потрага по дијагноза и терапија за својата ќерка, родителите на девојчето одлучиле да го доверат здравјето на својата ќерка на тимот на д-р Жан Митрев.

Кај пациентката беа направени невролошки, ортопедски и кардиолошки испитувања. Направен беше 256-МСКТ на глава. Според невролошките испитувања се постави сомнение за едно многу ретко заболување. За потврда на дијагнозата земена е крв за генетски и лабораториски анализи. Лабораториските анализи го потврдија нашето сомнение.

Бидејќи е ова ретко и недоволно испитано заболување, вклучена е терапија со хипероксигенација.

Поставувањето дијагноза, како и вратениот апетит, насмевка и сјај во очите на малото девојче се причина за големата благодарност на родителите кон тимот на Филип Втори предводени од акад. Д-р Жан Митрев.