Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

23.01.2024

Време е за проверка!

Живеејќи во време кога карциномот на дојка стана најчестo дијагностицираниот карцином кај женската популација, превенцијата и навременото откривање се клучни за успешно лекување.
Затоа, доколку не сте го направиле вашиот редовен годишен преглед, не чекајте, закажете ехо на дојки или мамографија. Најсовремента апаратура и нашите искусни лекари д-р Лидија Вељановска Кириџиевска, д-р Мимоза Столевска и д-р Магделена Поповска-Цветкова ви стојат на раполагање. За да закажете термин кој ви одговара јавтете се на 02/3091-484.

Бонус совет за превенција – Самопреглед

Не заборавајте да направите самопреглед еднаш месечно.
Одвојте 10 минути за да го направите месечниот самопреглед на градите.
Редовните самопрегледи ви помагаат да останете во контакт со сопственото тело и навреме да забележите било каква промена.

Овој рутински преглед треба да го изведувате секој месец во ист период со цел физички да проверите можно присуство на грутки или други невообичаени промени.
Иако научниците заклучиле дека самопрегледите не ја намалуваат смртноста од карцином на дојка и не се замена за редовните медицински скрининзи со помош на ЕХО или мамографија, сепак служат за подигање на свеста за опасностите од оваа болест.

Потсетете се на основниот водич за самопреглед:

  • Позиција на телото
  • Поставување на раката
  • Периметар на палпација
  • Силина на притисок
  • Опипување по зони
  • Проверка на жлезди
  • Проверка на брадавиците
  • Абнормалности на градите