Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

09.07.2012

За првпат на Балканот извршена операција на безшaвна аортна валвула

За првпат на Балканот извршена операција на безшaвна аортна валвула

Оваа процедура е револуционерна новина во валвуларната хирургија која овозможи безбедно и брзо решавање на аортната валвуларна болест со минимален ризик од оперативни компликации и смртност сведена речиси на нула.

Get the Flash Player to see this player.

Следење на новитетите во медицината и достапност на истите до сите пациенти е приоритет во работата на Специјалната болница Филип Втори. Денеска за прв пат на просторот на Балканот е употребена Perceval Suturless аортна валвула произведена од компанијата Сорин.

Операцијата е изведена на двајца пациенти, во напредната возраст, со изразени калцифицирачки промени на аортните залистоци со висок ризик од дополнителни компликации, како што се мозочен удар, интраоперативен срцев инфаркт или пак слабост на црниот дроб. И покрај ова поради самата техника на поставување на валвулата двајцата пациенти се во одлична кондиција во раниот послеоперативен период.

“Валвулата е дизајнирана да биде погодна за широк спектар на хируршки пристапи, вклучувајќи ги традиционалните и минимално инвазивни. Предноста на валвулата е тоа што се поставува брзо, без употреба на шевови, скратувајќи го времето на хируршката процедура со што се намалува ризикот за оперативна и рана послеоперативна смртност. Кај двата пациента се подобри работата на срцето, се намали притисочниот оптовар на срцевиот мускул и се овозможи нормално снабдување со крв на целиот организам “, изјави академик д-р Жан Митрев по изведената операција.

Get the Flash Player to see this player.

Оперативниот зафат со новата операција се намали од просечни 3-4 часа, на оперативен зафат што трае помалку од еден час, а самото поставување на валвулата трае 15-тина минути.Денешните две операции беа изведени бесплатно за пацинетите кои се дел од редовната програма на операции во ПЗУ Филип Втори.