Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

02.08.2012

Заедно со карванот на Филип Втори до подобро здравје

Заедно со карванот на Филип Втори до подобро здравје

(Скопје, 25.06.2012) – “Заедно за подобро здравје” е карванот на „Филип Втори“ и Црвениот Крст на Македонија кој и оваа година ќе ја продолжи својата едукативна мисија. Тема на годинешниот карван е „Дијабетот и кардиоваскуларните заболувања“.Карванот започнува од Струга и Охрид, кои ќе бидат првите градови посетени од стручните екипи на „Филип Втори“ со цел едукација на населението и превенција на овие чести компликации. Првото предавање ќе се одржи на 26 јуни, вторник, во Струга во просториите на Општинската организација на Црвениот крст со почеток во 10.00 часот, а истиот ден карванот продолжува во Охрид, во Црвениот крст со почеток во 18.00 часот.„Неуморните залагања за унапредување на здравјето на човекот се оние кои постојано и непречено ги мотивираат овие две институции да спроведуваат бројни активности со кои придонесуваат за подобро здравје. Оваа година се сконцентриравме на темата „Дијабетот и кардиоваскуларните заболувања“ заради растечката појава на овие компликации меѓу македонската популација. Започнуваме од Струга и Охрид, но активностите не завршуваат овде, карванот продолжува и во наредните месеци во останатите градови низ Македонија“, изјави Марјан Кузманоски специјалист уролог од Филип Втори. „Дијабетот и кардиоваскуларните заболувања“ е насловот на предавањето кое ќе го оддржат Доц. Д-р. Милка Клинчева и Д-р. Јасмина Зафировска, доктори по интерна медицина. Љубица Наумоска – психолог и психотерапевт од Одделот за психологија и психотерапија ќе оддржи предавање на тема „Психолошки совети во превенција на дијабет“. Со ова предавање ќе бидат опфатени и разгледани поголемите дилеми со кои дијабетичарите се соочуваат во нивниот секојдневен живот. Дополнително, како гостин ќе присуствува и Асис. Др. Константин Митев – специјалист хирург ќе ги презентира новините во работењето на Одделот за ортопедија и трауматологија. Во следните три месеци, ќе бидат посетени и други градови, Струмица, Велес, Штип, Гостивар, Тетово и Битола, граѓаните ќе може да бидат дел од овогодинешниот карван. По тој повод, во овие градови ќе бидат оддржани неколку предавања и посетителите ќе имаат можност за дискусија и кратки консултации по секое од предавањата.