Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

01.04.2015

Завршни активности од „Неделата за борба продив кардиоваскуларните заболувања“

Кардиолошки прегледи на дечињата од Центарот за церебрална парализа

Специјалната болница по хирушки болести „Филип Втори“ како општественоодговорна компанија години наназад организира бесплатни прегледи за одредени социјални групи. Во изминативе два дена нашата болница ги отвори вратите за децата со церебрална парализа. Соработката веќе три години по ред ја остваруваме преку единствениот Дневен центар во Македонија кој ги анимира овие дечиња, а чии број во моментов е 41. Тие освен со своите родители беа придружувани и од дефектологот Влатко Пецевски кој секојдневно работи во центарот.

Децата со церебрална парализа бараат максимална посветеност, упорна работа и внимание, тоа најдобро го знаат нивните родители. Сите тие имаа можност да разговараат и да добијат совети од психолог Илија Дојчиновски кој континуирано е вклучен во кампањата за борба против кардиоваскуларните заболувања. Индивидуалниот пристап во третман на децата со церебрална парализа е суштински за добивање на најдобри резултати во лекувањето.

Прегледите на дечињата ги направи д-р Иван Милев нашиот интервентен кардиолог кој беше првиот лекар во Македонија кој во 2003 изврши интервенција на детско срце. Преку ехокардиографски прегледи утврдена е општа добра состојба на срцевите мускули кај дечињата. Оваа активност беше последна со која ја одбележавме „Неделата за борба против кардиовсакуларните заболувања“.Претходните две беа, домашна посета на наши пациенти и интерактивна работилница со млади на тема „Во здраво тело здрав дух“.