Брза детекција на свински грип и на уште 32 патогени вируси и бактерии во нашата генетска лабораторија

Дневна доза здравје

февруари 02,2019

Нашата лабораторија е една од ретките во Македонија кои овозможуваат детекција на свински грип за само неколку часа.

Нашите ДНК и РНК тестови се многу побрзи, поспецифични, попрецизни и почувствителни во споредба со традиционалните микробиолошки тестови.

Освен свински вирус (Influenza A (H1N1) swl), со нашиот тест се детектираат уште 32 патогени вируси и бактерии:

 • Influenza A (FluA),
 • Influenza B (FluB),
 • Influenza C (FluC),
 • Parainfluenza 1,
 • Parainfluenza 2,
 • Parainfluenza 3,
 • Parainfluenza 4,
 • Coronavirus NL63,
 • Coronavirus 229E,
 • Coronavirus OC43,
 • Coronavirus HKU1,
 • Human metapneumovirus A/B,
 • Rhinovirus,
 • Respiratory syncytial viruses A/B,
 • Adenovirus,
 • Enterovirus,
 • Parechovirus,
 • Bocavirus,
 • Pneumocystis jirovecii,
 • Mycoplasma pneumoniae,
 • Chlamydia pneumoniae,
 • Streptococcus pneumoniae,
 • Haemophilus influenzae type B,
 • Staphylococcus aureus,
 • Moraxella catarrhalis,
 • Bordetella spp. (except Bordetella parapertussis),
 • Klebsiella pneumoniae,
 • Legionella pneumophila/ Legionella longbeachae,
 • Haemophilus influenzae,
 • Salmonella spp

Повеќе информации на телефон: 389 2 3091500