Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

20.10.2023

20 октомри – Светскиот ден на остеопорозата

Остеопорозата е прогресивна болест на коските која се карактеризира со намалување на коскената маса и густина и што доведува до зголемен ризик од фрактура. При остеопороза, коскената минерална густина (BMD) е намалена, коскената микроархитектура се влошува, а количината и разновидноста на протеините во коските се менува.

Со цел подигање на свеста за превенција, дијагноза и третман на оваа болест, започнувајќи од 1996 година почнува да се промовира датумот 20 октомври како Светски ден на остеопорозата, на овој ден стартуваат активностите посветени на подигање на глобалната свест за превенција, дијагноза и третман на остеопороза и метаболички заболувања на коските.

Организиран од Меѓународната фондација за остеопороза, Светскиот ден на остеопорозата обединува кампањи со активности на 90 национални здруженија на пациентите со остеопороза од целиот свет. За прв пат бил промовиран од страна на Националното здружение за остеопороза на Обединетото Кралство и поддржан од Европската комисија, Во нашата клиника располагаме со најсовремен дексаскенер за остеодензитометрија при која ќе се утврди густината на вашите коски.

За да закажете преглед по специјална цена од 1500ден јавете се на 02/3091-484.